Kırmızı pancar ve faydaları
20 Mayıs


Diyetisyen Kontrolünde Sağlıklı Beslenme

Kırmızı pancar ve faydaları

Kırmızı pancar kara pancar adı da verilen bir pancar türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi pancar bitkisinin köküdür. Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir. Bu mükemmel nimetin yaprakları da yenilebilir ve saydığımız faydalar pancar yaprakları içinde geçerlidir.

Pancarın Faydaları

Kırmızı pancar, vücudun kalsiyumu etkili olarak kullanabilmesi için önemli bir bileşen olan silis ile doludur. Kalsiyum kemik ve dişleri beslediği için günde 1 bardak kırmızı pancar suyu içmek kemik erimesi ve cam kemik hastalığı gibi durumlardan korur.

Sabahları limon ile karıştırıp tüketmeniz durumunda çok iyi bir iltihap engelleyici olduğu bilinmektedir.

Pancar yüksek oranlarda demir içerdiğinden demir eksikliğine bağlı kansızlık için bulunmaz bir nimetlerden biridir. Kırmızı pancar içerisinde bulunan diğer bazı bileşikler ise demir emilimini arttırarak kansızlığa karşı mücadele etmektedir. Ayrıca demir vücudun değişik kısımlarına oksijen ve besi iletilmesine yardım eden kanın bir parçası olan hemaglutinin (kan kümeleştirici) oluşumuna yardımcı olur.

Pancarın içerdiği yüksek miktarda B vitamini ve folik ait karındaki bebeğin omurgasının oluşumuna destek olduklarından dolayı hamile kadınlara pancar tüketmesi önerilir. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak tüketilen pancar, bebeklerde oluşan nöral tüp defektlerini önleyebileceği kanıtlanmıştır.

Kırmızı pancarın saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker ve karaciğer hastalıkları ile vücutta kaşıntının önlenmesine faydalıdır.

Bağırsak hareketlerini hızlandırarak, sindirim sistemini düzenler. Böylece kırmızı pancarın içinde bulunan zengin lifler sayesinde hazım daha rahat sağlanarak kabızlık sorunu ortadan kalkar.

Bilişsel fonksiyonları iyileştiriyor. Kırmızı pancar içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalıyor. Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma bunama ve Alzheimer ile ilişkilendiriliyor.

Kan basıncını dengeliyor. Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgeniyor, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatıyor. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürüyor. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

Kalbi koruyor, kanserle savaşıyor. Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösteriyor. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor.

Kırmızı pancar içeriğindeki betalainin antioksidan özellik göstermesi sayesinde bu serbest radikallerle savaşıyor ve bu özelliği sayesinde kalbi koruyor, kansere karşı savaşıyor. Ayrıca kırmızı pancarda bulunan betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor.

 

En doğal detoks suyudur. Zengin antioksidan içeriğine sahip olan pancar suyunun, vücuttaki toksinleri attığı bilinmektedir. Bu nedenle pancar suyu en doğal detoks suyu olarak tercih edilmektedir.

 

 





SIK SORULAN SORULAR

Sağlıklı kilo kaybının haftada 0,5-1kg arasında olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisidir. Obez ve morbidobez bireylerin kilo veriş hızı daha fazla olmaktadır. Ancak aylık 6 kg üzerindeki ağırlık kaybı sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

 

Fazla kilolarınızı uzun bir sürede aldığınız halde kısa sürede kilo kaybı yaşamaya çalışmamalısınız. Unutulmamalıdır ki, sağlıksız ve hızlı kilo kaybı sonucunda kiloların geri alınması kaçınılmazdır.

Diyet yaparken dengeli besin içeriği oluşturulmamış, farklı besin çeşitliliği sağlanmayan, enerji miktarını çok kısıtlayan diyetler bedeni inceltmekten ziyade kas kaybı ve en çok da yüzün çökmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bu yanlışlara düşmemek gerekir.

Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyetinizde ekmeğe yer vermeniz gerekiyor. İştah kontrolü sağlamak, bel çevresindeki yağlardan daha çabuk kurtulmak ve tatlıya karşı isteğin azaltılması için her öğün 1-2 dilim tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gereklidir.

 

Metabolizmanın hızlı çalışması ve sağlıklı kilo kaybının sağlanabilmesi için azar azar sık sık yemek gerekmektedir. Uzun süren açlıklarda metabolizma yavaşladığı gibi vücut tüketilen besinleri depo etmeye yönelecektir.

Yetişkin bir bireyin günlük 10-12 su bardağı (yaklaşık 2litre) su içmesi gerekmektedir. Vücutta kan dolaşımının düzenli sağlanabilmesi ve metabolizmanın hızlı çalışması için bu miktarın altında tüketilmemesi önerilmektedir.

Öncelikle uyguladığınız diyet programı bir uzman diyetisyen tarafından size uygun şekilde hazırlanmış olmalıdır. Fakat bunun yanında gün içerisinde bol su tüketerek ve spor yaparak vücudunuza enerji sağlayabilirsiniz.




Uzmana Danışın



İLETİŞİM

8229/1 Sk. Ece Sitesi A Blok 21/C Ataşehir / İzmir
(Kent Hastanesi Çaprazı - İztik Karşısı)

0 533 030 61 050 232 329 19 000 232 329 19 35

bilgi@dermaestetik.com.tr




Uzmana Danışın

Uzmana Danışın

gonet parma