Spordan sonraki öğün kas yapımına ve yağ yıkımına en yardımcı olan öğünlerden birisidir
Spor yaptım ve artık canımın istediklerinden azar azar yiyebilirim demeniz 2 ileri 1 geri adım atmanıza neden oluyor. Ve şöyle de bir gerçek var ki spordan sonra ne yediğimiz günün geri kalanında ne yediğimizden çok daha önemli!
Kahvaltılık Gevrekler
Genel olarak içerisindeki şeker oranları yüksektir. Spordan sonra ise yağ oluşumuna dur demek için mümkün olduğunca meyve dışında şekerli gıda tüketmemek gerekmektedir!
Çiğ sebzeler
Çok şaşırtıcı değil mi? Aslında değil. Neden mi? Çünkü her sağlıklı olan besin her zaman doğru besin demek değildir. Bizim spordan sonra kas depolarını doldurmak için belli bir miktar karbonhidrat ve katabolizmanın yani kas yıkımının da önüne geçmek için bir miktar proteine ihtiyacımız vardır. Tam da bu yüzden çiğ sebzeler tek başına bizim için yeterli değildir!
Gazlı ve meyveli içecekler
Aslında gazlı içecekler bir tek spor sonrası değil günlük hayatta da kaçılması gereken bir içecektir. Çünkü tam bir şeker deposudur ve içerisinde yaklaşık 19-20 küp şeker bulundurur! Ya meyve suları ? onların da gazlı içeceklerden aşağı kalır yanları yoktur. Aynı zamanda adölesan çağındaki gençler de boy uzamalarını yavaşlatmak veya durdurmak istemiyorlarsa hazır meyve sularından olabildiğince uzak durmalıdırlar!
Tek başına meyveler
Spordan sonra sizde sadece 1 elma veya 1 muz gibi meyve yiyenlerdenseniz bu alışkanlığınızı hemen değiştirmenizi meyvelerinizin yanında 1 su bardağı yarım yağlı süt tüketmenizi öneririm. Yalnız dikkat light değil yarım yağlı süt tüketmelisiniz!
Enerji barları
Enerji barları da genel olarak yüksek şeker içeren besinlerden bir tanesidir. Eğer spor sonrası içeriğini bilmeden yüksek şeker oranına sahip bir enerji barı tüketiyorsanız metabolizmanızın yavaşlamasına veya yeteri kadar hızlı çalışmamasına neden oluyorsanız demektir!
SPOR SONRASI TÜKETEBİLECEĞİNİZ İDEAL BİR İÇECEK TARİFİ 1 su bardağı yarım yağlı süt 4-5 adet çiğ ıspanak Yarım orta boy muz 3 adet küçük boy veya 1,5 adet büyük boy hurma 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi YAPILIŞI Bütün malzemeleri blender, mutfak robotu yada smoothie robotunuza atıp iyice karıştırın. Afiyet olsun. |
Diyetisyen Büşra Demirdağ
|
Sağlıklı kilo kaybının haftada 0,5-1kg arasında olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisidir. Obez ve morbidobez bireylerin kilo veriş hızı daha fazla olmaktadır. Ancak aylık 6 kg üzerindeki ağırlık kaybı sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Fazla kilolarınızı uzun bir sürede aldığınız halde kısa sürede kilo kaybı yaşamaya çalışmamalısınız. Unutulmamalıdır ki, sağlıksız ve hızlı kilo kaybı sonucunda kiloların geri alınması kaçınılmazdır.
Diyet yaparken dengeli besin içeriği oluşturulmamış, farklı besin çeşitliliği sağlanmayan, enerji miktarını çok kısıtlayan diyetler bedeni inceltmekten ziyade kas kaybı ve en çok da yüzün çökmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bu yanlışlara düşmemek gerekir.
Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyetinizde ekmeğe yer vermeniz gerekiyor. İştah kontrolü sağlamak, bel çevresindeki yağlardan daha çabuk kurtulmak ve tatlıya karşı isteğin azaltılması için her öğün 1-2 dilim tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gereklidir.
Metabolizmanın hızlı çalışması ve sağlıklı kilo kaybının sağlanabilmesi için azar azar sık sık yemek gerekmektedir. Uzun süren açlıklarda metabolizma yavaşladığı gibi vücut tüketilen besinleri depo etmeye yönelecektir.
Yetişkin bir bireyin günlük 10-12 su bardağı (yaklaşık 2litre) su içmesi gerekmektedir. Vücutta kan dolaşımının düzenli sağlanabilmesi ve metabolizmanın hızlı çalışması için bu miktarın altında tüketilmemesi önerilmektedir.
Öncelikle uyguladığınız diyet programı bir uzman diyetisyen tarafından size uygun şekilde hazırlanmış olmalıdır. Fakat bunun yanında gün içerisinde bol su tüketerek ve spor yaparak vücudunuza enerji sağlayabilirsiniz.
8229/1 Sk. Ece Sitesi A Blok 21/C Ataşehir / İzmir
(Kent Hastanesi Çaprazı - İztik Karşısı)
0 533 030 61 05 • 0 232 329 19 00 • 0 232 329 19 35