Bazen televizyonda bir reklamı, bazen de instagramda karşımıza çıkan cezbedici bir tatlıyı gördüğümüzde tatlı krizine girebiliyoruz. Hatta bazen alakasız biçimde bir anda aklımıza geldiği için de girdiğimiz oluyor.
Peki tatlı krizlerini nasıl önleyeceğiz? Öncelikle tatlı krizlerinizin sebebini tespit edebilirseniz daha kolay önleyebilirsiniz. Bu yüzden ilk “Tatlı krizi neden olur?” başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ederim.
1.)İlk olarak dişlerinizi fırçalayın ve 1 bardak su içip 15 dakika bekleyin.
Diş macununun içerisinde küçük partiküller şeklinde tatlandırıcılar bulunuyor. Bu tatlandırıcılar beyninize yemek yediğinize dair sinyaller gönderiyor. Üzerine su içince de midenizin bir kısmı doluyor ve 15 dakika sonra kendinizi daha tatmin olmuş hissediyorsunuz
2.)Hala tatlı ihtiyacınız geçmediyse az miktarda istediğiniz tatlıdan tüketebilirsiniz
Yapılan araştırmalar canı tatlı isteyen kişilerin eninde sonunda o tatlıyı tükettiğini gösteriyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde az miktarda tüketmek yardımcı olacaktır. Günlük 100-150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda çok zararlı olmadığı düşünülüyor.
3.)2 dakikada düşük kalorili tatlılar hazırlayın
Tatlıdan alacağınız kaloriyi azaltmak istiyorsanız, besinleri karıştırmalısınız. Örneğin;
4.)Şekersiz sakız çiğneyin
Şekersiz fakat şeker tadı olan aromalı sakızlardan çiğnemek tatlı ihtiyacınızı azaltabilir.
5.)Meyve tüketmeye çalışın
Canınız tatlı istediğinde taze veya kuru meyveler ile bu ihtiyacınızı bastırabilirsiniz. İş yeri çekmecenizde veya mutfağınızda aşırı kalorili şekerli atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama sağlıklı atıştırmalıklara yer açın.
6.)Sıcak duş alın
Alacağınız sıcak bir duş, vücudunuzun rahatlamasına yardım eder. Sıcak duş sayesinde rahatlayan zihniniz odaklandığı tatlı isteğinden biraz uzaklaşacaktır.
7.)Egzersiz yapın
Egzersiz vücudunuzda mutluluk hormonu olarak da anılan endorphin hormonlarının salınımını arttırır. Artan endorphin hormone beyninizin ihtiyaç duyduğu ödüllendirme hissini doyuracak ve sizi tatlı krizinden kurtaracaktır.
Yapmanız gereken şey tempolu ve uzun bir koşuya çıkmak ya da evde egzersiz yapmak.
8.)Dikkatinizi dağıtın
Tatlı krizi sırasında tek odaklandığınız aklınızda giderek daha leziz gelen tatlı olabilir. Odaklandığınız tatlı isteğinden kısa süreli ayrılmanız tatlı krizinizin ciddiyetini azaltabilir.
Bunun için arkadaşlarınızı aramayı, bilgisayar oyunu oynamayı, sevdiğiniz bir diziyi izlemeyi, magazin haberlerine bakmayı, gazete, dergi okumayı deneyebilirsiniz.
9.)Kahve miktarını azaltın
Yapılan araştırmalar kahvenin içerisinde bulunan kafeinin kan şekerini yükselttiğini gösterdi. Hızlı yükselen kan şekeri aynı hızla düşerek bir anda tatlı krizine girmenize sebep olabilir.
10.)Öğün atlamayın
Uzun süre aç kalmak, ana ve ara öğünleri atlamak kan şekerinizin düşmesine sebep olur. Düşen kan şekeriniz beyninize acilen kan şekerini yükseltmelisin sinyali gönderir.
Bu durum sizin tatlı isteğinizi ortaya çıkaracaktır. Çünkü tatlı (şeker içeren besinler)hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltir
11.)Uykusuz kalmayın
Uyku mutlu kalmanızı sağlar. Mutlu kalmanızı sağlayan yüksek serotonin ve endorphin hormon düzeyleri ise tatlı krizine girmenizi engeller.
Aynı zamanda Pensilvanya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 1 hafta boyunca günde 6 saatten az uyuyan insanlar, 7 ya da 7 saatten fazla uyuyan insanlara göre günde yaklaşık 700 kalori daha fazla tüketiyor.
12.)İşlenmiş gıdalardan uzak durun
İşlenmiş gıdalar beyninizde bulunan dopamin hormonunun düzeyini arttırır.Artan dopamin hormonu düzeyi ise size derin bir açlık ve tatlı arayışı evresine sürükler
Diyetisyen Büşra Demirdağ
Sağlıklı kilo kaybının haftada 0,5-1kg arasında olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisidir. Obez ve morbidobez bireylerin kilo veriş hızı daha fazla olmaktadır. Ancak aylık 6 kg üzerindeki ağırlık kaybı sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Fazla kilolarınızı uzun bir sürede aldığınız halde kısa sürede kilo kaybı yaşamaya çalışmamalısınız. Unutulmamalıdır ki, sağlıksız ve hızlı kilo kaybı sonucunda kiloların geri alınması kaçınılmazdır.
Diyet yaparken dengeli besin içeriği oluşturulmamış, farklı besin çeşitliliği sağlanmayan, enerji miktarını çok kısıtlayan diyetler bedeni inceltmekten ziyade kas kaybı ve en çok da yüzün çökmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bu yanlışlara düşmemek gerekir.
Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyetinizde ekmeğe yer vermeniz gerekiyor. İştah kontrolü sağlamak, bel çevresindeki yağlardan daha çabuk kurtulmak ve tatlıya karşı isteğin azaltılması için her öğün 1-2 dilim tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gereklidir.
Metabolizmanın hızlı çalışması ve sağlıklı kilo kaybının sağlanabilmesi için azar azar sık sık yemek gerekmektedir. Uzun süren açlıklarda metabolizma yavaşladığı gibi vücut tüketilen besinleri depo etmeye yönelecektir.
Yetişkin bir bireyin günlük 10-12 su bardağı (yaklaşık 2litre) su içmesi gerekmektedir. Vücutta kan dolaşımının düzenli sağlanabilmesi ve metabolizmanın hızlı çalışması için bu miktarın altında tüketilmemesi önerilmektedir.
Öncelikle uyguladığınız diyet programı bir uzman diyetisyen tarafından size uygun şekilde hazırlanmış olmalıdır. Fakat bunun yanında gün içerisinde bol su tüketerek ve spor yaparak vücudunuza enerji sağlayabilirsiniz.
8229/1 Sk. Ece Sitesi A Blok 21/C Ataşehir / İzmir
(Kent Hastanesi Çaprazı - İztik Karşısı)
0 232 329 19 00 • 0 232 329 19 35
Yalı Mh. İdil Biret Cad. No:3 Kat:2 35550 Karşıyaka/İZMİR