Kronik yorgunluk sendromu (KYS), miyaljik ensefalopati anlamına gelen ME olarak da adlandırılır. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen KYS/ME ciddi bir durum olabilir. Ayrıca uzun vadede hastalık ve sakatlığa neden olabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Sürekli, ezici zihinsel ve fiziksel yorgunluk (bitkinlik) uyku bozukluğu, dinlendirici olmayan bir uyku
Efor sonrası halsizlik (egzersiz sonrası daha kötü hissetme)
Kas ağrısı, güçsüzlük veya eklem ağrısı
Baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği veya hafıza zayıflığı, tekrarlayan boğaz ağrıları veya “grip benzeri” semptomlar
Hasta hissetme (mide bulantısı)
Gaz/şişkinlik, mide ağrısı, ishal ve kabızlık gibi İBS (irritabl bağırsak sendromu) semptomları
Alkol, kafein, bazı besinler veya ilaçlara karşı intolerans veya duyarlılık
KYS / ME, özel bir tanı testi olmadığından yeterince anlaşılmamıştır. Tanı, semptomların diğer nedenleri dışlandıktan sonra konur.
Yedikleriniz KYS/ME’ ye yardımcı olabilir mi?
Çeşitli sağlıklı besinler tüketmek sağlınız ve iyilik haliniz için çok önemlidir. Tek başına diyet, KYS/ME’ nin nedeni veya tedavisi olmasa da iyi dengelenmemiş bir diyet sağlığınızı riske atabilir.
Patates, ekmek, pirinç, makarna ve diğer tahıllar, özellikle tam tahıllar, lif ve enerji sağlar. Yulaf ve tam tahıllar gibi enerjisini yavaşça serbest bırakan ve enerji seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olan düşük glisemik indeks yiyecekleri beslenmenize dahil etmeye çalışın. Her öğünde bir porsiyon tüketin.
Meyve ve sebzelerde toplamında günde 5 veya daha fazla porsiyon tüketmeyi hedefleyin.
Fasulye, bakliyat, balık, et ve yumurta, daha fazla bakliyat ve fasulye, balık tüketin. Çiğ kuruyemişler, besleyici bir atıştırmalık olarak veya salata ve tahıllara eklenerek tüketilebilir.
Süt ve süt ürünleri kemik sağlığı için önemli kalsiyum kaynaklarıdır. Bunlar süt, peynir, yoğurt ve soya bazlı ürünler gibi kalsiyumla zenginleştirilmiş süt alternatifleridir.
Su tüketimine sahip olmak önemlidir, günde min. 8-10 bardak iyi bir hedeftir. Vücut sıvınızın çok az olması baş ağrısına, kabızlığa ve uyanıklığın azalmasına neden olabilir.
Az ve sık yemek semptomların düzelmesine yardımcı olabilir. Örneğin; ana öğünlerin arasına üç ara öğün ekleyerek günde üç küçük öğün tüketin.
KYS tıbbi olarak açıklanamayan bir hastalıktır ve KYS’de kanıtlanmamış birçok diyet ve ek tedavi iddiası vardır. Diyetinizde değişiklik yapıyorsanız diyetinizin sağlıklı ve beslenme açısından yeterli olmasına ve istenmeyen kilo kaybı / artışının olmamasına dikkat etmelisiniz. Diyetinizle ilgili daha fazla yardıma ihtiyacınız olduğunda diyetisyen ile görüşme sağlayınız.
Bu web sayfası çerezler ve Google Analytics web analiz aracını kullanıyor. Sayfalarımızı ziyaret ettiğinizde bunu kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik politikamızla ilgili bilgilere buradan, Çerez politikamızla ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.